Magazin
Motivul pentru care bărbaţii beau mai mult decât femeile

Ibogaina, drog psihedelic care poate fi utilizat în tratamentul adicţiilor

Un halucinogen folosit în ritualurile şamanice din Gabon ar putea fi cheia în tratamentul dependenţei de cocaină, alcool, cannabis.

O echipă de cercetători din Brazilia a publicat în ediţia din septembrie a Journal of Psychopharmacology o descoperire despre eficienţa folosirii ibogainei în tratamentul adicţiilor. Cuplată cu terapia cognitiv-comportamentală, administrarea ibogainei a reuşit să susţină o abstinenţă de 5.5 luni după doar o singură sesiune şi de 8.4 luni, după ce toate sesiunile de tratament cu ibogaină au fost parcurse.

Un trial clinic randomizat folosind schema dublu orb este însă necesar pentru generalizarea concluziilor.

Memoria de lucru are un efect inhibitor asupra comportamentelor adolescentine de experimentare a consumului de droguri

Un cercetător de la Universitatea din Oregon arată că adolescenţii care se limitează la experimentarea unor droguri prezintă o dezvoltare mai mare a atenţiei executive, componentă a memoriei de lucru care presupune focalizarea pe o sarcină şi luarea în calcul a informaţiilor relevante pentru scopul avut, concomitent cu ignorarea distractorilor.

Regiunile prefrontale ale creierului exercită la adolescenţii cu o memorie de lucru bună un control descendent asupra impulsurilor şi comportamentelor care urmăresc gratificarea imediată.

Intervenţiile de prevenţie a consumului de droguri ar trebui structurate în jurul încurajării competenţelor sociale şi a abilităţilor de rezolvare a problemelor, în combinaţie cu eforturile cognitive de întărire a autocontrolului şi memoriei de lucru.

Sexul nu este un accident

Consumul moderat de alcool este legat de o calitate mai slabă a spermei la bărbaţii tineri

Un studiu observaţional bazat pe datele obţinute din examinarea medicală a 1221 de bărbaţi danezi, 18-28 ani, cu ocazia recrutării în armată a surprins o legătură existentă între numărul de unităţi de alcool consumate în săptămâna precedentă şi calitatea spermei.

Efectele au fost evidente de la un număr de cel puţin 5 unităţi de alcool consumate săptămânal. La bărbaţii care au consumat un număr de cel puţin 40 de unităţi de alcool, numărul de spermatozoizi era cu 33% mai redus, iar proporţia de spermatozoizi cu structură normală, cu 51% mai mică.

Înţelepciunea populară despre copiii făcuţi la beţie, confirmată.

Mamele care fumează în timpul sarcinii afectează negativ fertilitatea fiilor

Mesele în familie combat obezitatea

Datele analizate dintr-un studiu longitudinal de 10 ani asupra variabilelor legate de problemele de greutate - Project EAT - evidenţiază impactul meselor în familie asupra obezităţii.

Adolescenţii care nu luau mesele în familie erau supraponderali în proporţie de 60%, iar la studiul follow-up făcut după 10 ani, obezi în proporţie de 29%.

Mesele în familie, luate chiar şi o dată sau de două ori pe săptămână, reduceau riscul de obezitate, 10 ani mai târziu.

Invalidarea familială, predictor important pentru tentativele de sinucidere la adolescenţi

Muzica face copiii mai deştepţi

Curiozitatea îmbunătăţeşte memoria

Curiozitatea, ca formă de motivaţie intrinsecă, are un impact semnificativ asupra capacităţii generale de învăţare.

Într-un studiu publicat în revista Neuron, Matthias Gruber indică trei schimbări semnificative determinate de curiozitate.

Curiozitatea comută creierul într-un mod favorabil învăţării şi retenţiei oricărui tip de informaţie. Stimularea curiozităţii duce la activarea circuitului cerebral asociat recompensei, în aceeaşi măsură în care o face o recompensă externă tangibilă. Atunci când curiozitatea motivează învăţarea, este detectată o activitate crescută în hipocamp, regiune cerebrală responsabilă pentru formarea de noi amintiri, şi o interacţiune mai intensă între hipocamp şi circuitul recompensei.

Când băieţii împart băutura, împart şi distracţia

Fenomenul de contagiune emoţională se manifestă la bărbaţii care consumă alcool împreună. Iată şi motivul pentru care beau mai mult.

Bărbaţii au nevoie de un nivel mai ridicat de alcool în sânge pentru a fi la fel de sociabili şi prietenoşi ca femeile.

Un măr pe zi ţine obezitatea la distanţă

Merele Granny Smith favorizează creşterea unei bacterii benefice pentru sănătate în colon, datorită conţinutului ridicat de componente nedigerabile, cum ar fi fibra dietetică şi polifenolii, şi conţinutului scăzut de carbohidraţi. În ciuda acţiunii acidului gastric şi enzimelor digestive, aceste componente rămân intacte atunci când ajung în colon. Odată ajunse acolo, ele sunt fermentate de bacteriile din colon, ceea ce duce la dezvoltarea unei culturi bacteriene benefice pentru sănătate

Modul în care exerciţiul protejează împotriva depresiei

Antioxidanţi găsiţi în struguri, de ajutor în tratamentul acneei

Resveratrolul, un antioxidant găsit în vin, inhibă creşterea bacteriilor care cauzează acneea.

În combinaţie cu un medicament prescris împotriva acneei, peroxidul de benzoil, resveratrolul poate îmbunătăţi eficienţa medicamentului în eradicarea Propionibacterium acnes, bacteria implicată în dezvoltarea acneei.

Prietenii supraponderali te fac să mănânci mai mult

Un comesean supraponderal te face să mănânci mai nesănătos. Într-un studiu publicat în Appetite de Katie Johnson şi Brian Wansink participanţii aveau o opţiune alimentară sănătoasă ( salată ) şi una nesănătoasă ( paste ). În proximitatea unei persoane percepute ca supraponderală ceilalţi consumau cu 31.6% mai multe paste, indiferent de ce consuma persoana supraponderală. Atunci când ea purta proteza care dădea iluzia de greutate şi servea mai multă salată, ceilalţi participanţi serveau de fapt cu 43.5% mai puţină salată.

Dacă luăm masa cu prieteni care au probleme de greutate, o astfel de influenţă poate fi evitată dacă ne evaluăm corect nivelul de foame şi alegem înainte ce vrem să comandăm.

20 de minute de exerciţiu fizic pe zi îmbunăţesc memoria

Exerciţiile aerobice consolidează memoria episodică.

O sesiune de exerciţiu fizic efectuată în etapa de codificare a informaţiei poate îmbunătăţi o formă a memoriei cunoscută ca memorie episodică, iar efectul valenţei asupra memoriei ( stimuli pozitiv vs negativi ) depinde de răspunsul fiziologic la exerciţiu.

Deficitul mnezic din Alzheimer, ameliorat pentru prima dată

O privire diferită asupra mişcărilor convulsive din timpul somnului

Spasmele din timpul somnului au fost privite de regulă ca un produs rezidual al activităţii onirice.

Se pare însă că aceste mişcări bruşte joacă un rol important în modul în care creierul procesează inputul senzorial. Ideea conform căreia creierul filtrează în timpul somnului aceste mişcări este invalidată de descoperirea unei activităţi cerebrale similare ca intensitate mişcărilor făcute.

Mişcările spasmodice din timpul somnului reprezintă modalitatea în care creierul explorează corpul. De aceea, ele sunt mai frecvente la copii pentru că au funcţia de consolidare a schemei corporale.

Un paradox observat este acela că activitatea cerebrală produsă de ticurile nocturne este mai amplă, comparativ cu activitatea cerebrală produsă de mişcări ale membrelor efectuate în starea de veghe. O pistă explicativă constă în faptul că mişcările făcute în starea de veghe au pentru creier un caracter predictibil. O comandă motorie trimisă braţului este însoţită de copii ale aceste comenzi, transmise celorlalte zone din creier. Comenzile motorii din timpul somnului nu sunt duplicate la nivel cerebral, iar mintea noastră este într-un fel surprinsă de inputul senzorial aferent.

Absenţa unor copii motorii secundare ale mişcărilor făcute în timpul somnului determină o activare mai ridicată a creierului. Prin prelucrarea diferită a acestor mişcări în raport cu cele făcute în starea de veghe, este stimulată activitatea cerebrală necesară pentru neuroplasticitate, capacitatea de schimbare a creierului.