Magazin
Este creierul masculin setat să ignore mâncarea în favoarea sexului ?

Genul biologic influenţează preferinţele pentru artă

Dacă eşti un pictor care vrea să îşi promoveze creaţiile, este de preferat să iei în calcul diferenţele existente între bărbaţi şi femei.

Atunci când un bărbat vrea să cumpere un tablou, este preocupat să afle informaţii despre biografia pictorului. În cazul în care acesta are o anumită vizibilitate în branşă, va fi înclinat să îl cumpere.

Femeile, pe de altă parte, sunt mai interesate de valoarea în sine a tabloului, nu de valoarea de brand avută de artist.

Stimulii auditivi din natură restaurează starea emoţională

Efectul neuroprotectiv al marijuanei în traumele cerebrale

Este creierul masculin setat să ignore mâncarea în favoarea sexului ?

Este adevărat, cel puţin în cazul nematozilor.

Studiul publicat în Current Biology s-a focalizat asupra modului în care schimbările din circuitul cerebral determină modificări în comportamentul masculin şi feminin ale C. Elegans, un vierme microscopic.

Cercetătorii au urmărit activitatea unei perechi de neuroni - AWA - care controlează mirosul, foarte important pentru modul în care C. Elegans percepe mediul: găsirea hranei, evitarea pericolului, alegerea jumătăţii.

La viermii hermafrodiţi sunt produşi mai mulţi receptori ODR-10, ceea ce îi face mai sensibili la detectarea hranei. Viermii de sex masculin au mai puţini receptori de acest tip, ceea ce îi face mai puţini sensibili la hrană şi mai înclinaţi în mod natural spre găsirea unui partener pentru reproducere.

De remarcat că viermii hermafrodiţi au două opţiuni: să folosească un partener pentru reproducere sau să se autofertilizeze. Ultima e visul oricărei feministe.

Abuzul psihologic al copiilor, la fel de rău ca cel sexual sau fizic

Cercetătorii de la National Child Traumatic Stress Network Core Data Set au analizat datele provenind de la 5616 tineri cu un istoric de abuz psihologic, sexual şi fizic.

Copiii abuzaţi psihologic sufereau de anxietate, depresie, stimă de sine scăzută, simptome de stres post-traumatic şi ideaţie suicidară în aceeaşi măsură, iar în unele cazuri chiar mai mult, comparativ cu copiii care au fost abuzaţi fizic sau sexual.

Dintre cele trei tipuri de abuz, cel psihologic a fost cel mai puternic asociat depresiei, anxietăţii, anxietăţii sociale, problemelor de ataşament şi abuzului de substanţe. Abuzul psihologic însoţit de cel fizic sau sexual a avut efecte multe mai negative şi mai pervazive. În plus, abuzurile fizic şi sexual trebuiau să apară în acelaşi timp pentru a avea aceleaşi efecte ca abuzul psihologic asupra problemelor comportamentale la şcoală, problemelor de ataşament şi comportamentelor autodistructive.

Efectele dependenţei de jocuri

Lucrurile pe care le pierzi din cauza unui joc

Aplicaţiile de astăzi ne transformă în sociopaţi

Utilizator de Google Glass, tratat pentru dependenţa de gadget

Eritabilitatea performanţelor academice nu se manifestă doar prin IQ

O metodă vizuală pentru învăţarea limbii chineze

Ecopsihologie - imersiunea în natură, benefică pentru performanţele academice ale copiilor

Discursul lui Charlie Chaplin - "The Great Dictator"

10 GIF-uri despre motivaţie

Lightheaded - sacrificiul şi sensul vieţii

Viaţa e prea scurtă ca să ai un loc de muncă care nu-ţi place

Deciziile oamenilor în dovezi extreme de altruism

Testimonialele CHMR (Carnegie Hero Medal Recipients) relevă ce se întâmplă în mintea persoanelor aflate în situaţia de a recurge la gesturi extreme pentru a ajusta pe cineva.

Strategiile decizionale ale indivizilor altruişti sunt dominate de de intuiţie şi au un caracter automat. Stilul distinctiv de procesare a informaţiei se aliniază cu Ipoteza Euristicilor Sociale, care sugerează că altruismul extrem este rezultatul internalizării comportamentelor din situaţiile obişnuite, cu o miză redusă, în care cooperarea este reciproc avantajoasă. A ajusta pe ceilalţi aduce în general beneficii pe termen lung în relaţia cu prietenii, colegii de la locul de muncă. Acest lucru determină formarea automatismului altruist, inclusiv în situaţiile deosebit de riscante pentru sine.

Într-un fel, altruismul extrem este bazat pe un egoism extrem.

Magnanimitatea, stimulată de reamintirea convingerilor religioase

Spot publicitar împotriva obezităţii - o viaţă de alegeri greşite

Efectele exerciţiului fizic asupra dezvoltării cognitive

Un studiu publicat în Pediatrics a urmărit efectele mişcării fizice asupra creierului şi indicatorilor comportamentali de control executiv la preadolescenţi, copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani.

Aceştia au fost înscrişi într-un program de tip afterschool, cu o durată de 9 luni. Intervenţia a determinat o creştere a flexibilităţii şi inhibiţiei cognitive, iar aceste schimbări au corelat cu nivelul de participare la program.

Activitatea fizică din timpul liber reduce riscul depresiei

Consumul de băuturi răcoritoare ne îmbătrâneşte

Adulţii care consumă în medie de 350 ml de băuturi răcoritoare zilnic sunt cu 4.6 ani mai în vârstă.

Studiul publicat în American Journal of Public Health a evidenţiat că telomerii - secţiuni de ADN repetitiv aflate la capătul cromozomilor - sunt mai scurţi la oamenii care beau în mod regulat băuturi răcoritoare.

Telomerii devin mai scurţi cu fiecare diviziune a celulei. De aceea pot fi priviţi ca un ceas genetic al fiecărui individ, fiind asociaţi cu speranţa de viaţă, diverse forme de cancer, diabet şi probleme cardiace.

Creierul masculin, mai afectat de mâncarea junk

Deborah Clegg a investigat modul în care inflamarea cerebrală provocată de obezitate şi problemele cardiace la şoareci este influenţată de genul biologic.

O cauză a inflamării hipotalamusului este acidul palmitic, un acid gras saturat întâlnit în mâncarea fast-food.

Echipa de cercetători a urmărit modul în care tipul dietei, sănătoasă sau bazată pe mâncare fast-food, afectează creierul.

Şoarecii de sex masculin au prezentat mai mulţi marcatori de inflamare cerebrală din cauza dietei nesănătoase, spre deosebire de cei de sex feminin. Aceştia din urmă erau protejaţi de existenţa unui anumit tip de receptor pentru estrogen.

Această descoperire explică într-un fel şi faptul că femeile aflate înainte de menopauză (cu un nivel mai ridicat de estrogen) resimt mai puţin efectele obezităţii, ca diabetul sau problemele cardiace.

Activitatea fizică, cheia luptei împotriva demenţelor

Postura, importantă pentru parametrii urodinamici la bărbaţii în vârstă